Citymesh verbetert drone-diensten met overname van Drone Division.

Brugge – Citymesh blijft kansen zoeken en breidt nu ook zijn drone-afdeling uit met de overname van de gerenommeerde Drone Division uit Wielsbeke. “Een logische stap waar we blij mee zijn, vooral gezien hoe goed onze bedrijven elkaar aanvullen,” zegt Hans Similon, Algemeen Directeur van Citymesh Safety Drone.

Drones, hoogwaardige camera’s en sensoren zijn tegenwoordig onmisbaar in de meet- en inspectiesector. Ze worden gebruikt om hoogspanningskabels te inspecteren, noodsituaties in kaart te brengen en toekomstige problemen op te sporen, bijvoorbeeld. Echter, de interpretatie en rapportage van deze metingen worden ook steeds belangrijker. Hierin excelleert Drone Division juist.

“Het spreekt voor zich dat Citymesh al veel ervaring heeft in het verzamelen en doorgeven van gegevens, ook op basis van drones en sensoren. Met de overname van Drone Division krijgen we echter ook specialistische interne kennis van inspectiemethoden, evenals een klantgericht inspectieplatform. Dit zal onze diensten echt maken tot een geval van ‘1 plus 1 is 3’. Drone Division heeft ook veel ervaring met Visual Line of Sight (VLOS) drone-operaties, namelijk met een piloot ter plaatse. Onze eigen expertise ligt eigenlijk in Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) vliegen, bijvoorbeeld vanaf een afstand via 5G. Dit brengt alles mooi samen en stelt ons in staat om de klant verschillende opties te bieden,” zegt Hans Similon.

Citymesh investeert en innoveert in de wereld van drones, omdat dit perfect past bij de ‘drievoudige innovatie’-strategie van het moederbedrijf Cegeka. 5G, kunstmatige intelligentie en de cloud bieden elk afzonderlijk veel mogelijkheden, maar het is de synergie van de drie die talloze extra kansen creëert. Neem SENSE, het vlaggenschip drone-project van Citymesh. Wanneer een noodoproep binnenkomt, gaat 1 van de 70 drones naar de situatie om een betere beoordeling te maken. Dankzij hoogwaardige en thermische beelden verrijkt met AI krijgen de hulpdiensten veel meer informatie over de situatie en kunnen ze daardoor betere en snellere beslissingen nemen… en die minuten zijn cruciaal wanneer er een mensenleven op het spel staat.

“Inspectie, meting en rapportage zijn onze drie pijlers. Zo visualiseren we hoogspanningslijnen, maken we 3D-scans van telecomtorens en voeren we automatische foutdetectie uit via AI. Citymesh opereert in ruwweg dezelfde sectoren als wij en maakt indruk met zijn enorme vooruitgang en drive om te innoveren. Drone Division is nu al drie jaar actief en we vinden het tijd voor de volgende stap. En we denken dat Citymesh de perfecte partner zal zijn voor deze stap, omdat we echt complementaire kennis hebben. Nu is het tijd om vol gas te gaan en uit onze eigen niche te breken. En het veiligheidsdrone-verhaal van Citymesh is gewoonweg zo goed, toch?” voegt Stefaan Degryse, CEO van Drone Division, toe.

Dit is een volledige overname van het hele team, inclusief het klantenportfolio en activa. Drone Division wordt volledig geïntegreerd in de Citymesh-afdeling onder leiding van Hans Similon, gespecialiseerd in externe operaties, drones en gegevenscaptatie.